Anneli Furmark  |  
 f 1962
Egen presentation | Författarskapet | Om författaren | Kuriosa | Verkförteckning | Textprov
Anneli Furmark
Foto: Johanna Larsson | se större
 
Anneli Furmark föddes 1962 i Vallentuna, men året därpå flyttade familjen till Luleå (Gammelstad) där hon växte upp. I hennes tidigaste serier spelade Luleå en stor roll: ”Det var ju här jag blev till som person", som hon säger i en intervju i Norrländska Socialdemokraten (2006-04-12). Med tiden har det blivit ett mer allmänt Norrland.

Anneli Furmark flyttade till Stockholm 1983 och bodde där fram till 1990 (med några kortare avbrott). 1990-1991 gick hon en förberedande konstskola, Gerlesborgsskolan i Bohuslän, men därefter har hon bott i Umeå där hon har studerat på Konsthögskolan och tagit en magisterexamen 1997. Anneli Furmark anser att hennes arbete med konst har utvecklats med serietecknandet. Hon vägrar att separera de två konstarterna.
– Jag har liksom en käpphäst som jag alltid vevar med, och det är att serier är bildkonst. En form av. Ingen motsats, säger Anneli Furmark.

- Det har blivit mycket Norrland för mig

Det var på 1990-talet som Anneli Furmark började med att sammanställa text och bild, hon insåg att hon inte behövde välja mellan dessa båda konstarter. Hon skrev en del men upptäckte att det inte blev bra.
– Men att rita och skriva blev bättre.

Sedan 1999 har hon publicerats i flera tidskrifter, främst i Galago, men även i Bang, Hjälp! och Provins. Några verk har översatts till franska.

Det är inga stora skeenden som kommenteras i Anneli Furmarks värld, det är vardagen och relationer som står i fokus. Och det kan vara nog så komplicerat. Anneli Furmark har en klar uppfattning om vad hon vill säga med sina serier.
– Jag är väldigt upptagen med bilderna. Människorna blir till när bilden är klar. Det har blivit mycket Norrland för mig, landskapet är viktigt och hur det ser ut. Jag kan inte separera dessa två: landskapet och folket, säger hon.

Innan Anneli Furmark började teckna serier var hon uteslutande konstnär. Hon har haft flertalet egna utställningar och deltagit i grupputställningar runt om i Sverige, men även i England, Sydkorea och Polen.

Priser

Anneli Furmark har vid två tillfällen tilldelats Urhundenplaketten, Seriefrämjandets pris för årets bästa originalseriebok. 2004 för Amatörernas afton och 2007 för Jamen förlåt . Anneli Furmark har även vunnit The Nordic Comics Festival 2004, en festival som arrangeras årligen i Kemi, Finland.

2010 tilldelades Anneli Furmark Adamsonstatyetten av Svenska Serieakademin.

2012 erhåll hon Västerbottens-Kurirens kulturpris. Motiveringen lyder: "Anneli Furmarks konstnärskap och författarskap är i ständig förnyelse och rörelse. I sina grafiska romaner skapar hon ett konstnärligt uttryck med dubbel djupverkan. Berättelserna öppnar dörren till en hemlig poetisk värld, där orden inte bara visualiseras i bild utan bilden också avlockas nya textuella och emotionella dimensioner. Spännvidden är stor och ständigt överraskande - från samtidssatiriska relationsberättelser och vemodiga roadmovies genom norrländska landskap till hemliga möten över tid och rum."