Liza Marklund  |  
 f 1962
Författarskapet | Om författaren | Kuriosa | Verkförteckning | Textprov
Liza Marklund
Foto: Joachim Lundgren | se större
 
Liza Marklund föddes 1962 i byn Pålmark utanför Piteå, Norrbotten. Vid 16 år fyllda lämnade hon byn och flyttade till Piteå men inte för att plugga på gymnasiet, hon arbetade bland annat som servitris och städerska. Efter en tid i Stockholm reste hon utomlands och arbetade.
Hon har rest och bott i Mellanöstern och USA, där hon bestämde sig för att ansöka till journalistutbildningen på Kalix Folkhögskola. Hon antogs och efter utbildningen började hon som samhällsreporter på Norrbottens-Kuriren i Luleå. Hon har berättat i en intervju att natten innan hon skulle börja på tidningen läste hon in basfakta om hur en kommun fungerar eftersom hon inte visste det. Det är även från denna tidning hon fått uppslag till en del figurer som passerar revy i böckerna om Annika Bengtzon. Hon har också arbetat en tid på Norrländska Socialdemokraten i samma stad.
Ganska snart flyttade hon till Stockholm där hon arbetade som kriminalreporter på de båda kvällstidningarna, hon har även varit chef på TV 4:s nyhetsredaktion. Det är med dessa erfarenheter hon så träffande kan beskriva livet på en kvällstidning.
Hon skriver också krönikor för Expressen och ofta märks hennes engagemang för utsatta människor, och då i främsta rummet kvinnor.
Liza startade Piratförlaget med Sigge Sigfridsson, Jan Guillou och Ann-Marie Skarp. Här har hon publicerat alla sina böcker från och med Studio sex 1999.