Liza Marklund  |  
 
Författarskapet | Om författaren | Kuriosa | Verkförteckning | Textprov
Liza Marklund
Foto: Joachim Lundgren | se större
 
Liza Marklund fick en hejdundrande uppmärksamhet med Sprängaren (1998) som handlar om journalisten Annika Bengtzon. Spänningsromanen gavs ut på ett litet förlag och såldes där impulsköparna fanns, som på bensinmackar. Boken kom att säljas i drygt 400 000 exemplar. För romanen fick Liza första Polonipriset och även Deckarakademins debutantpris. Inledningsvis kom inga recensioner men så småningom började de dyka upp i pressen. Birgit Munkhammar imponerades av den stressade storstadsmorsan Annika Bengtzon (DN 1999-01-04): ”Sprängaren är en anmärkningsvärd debut: rapp, stilsäker och aktuell in i minsta detalj. Liza Marklund har lyckats dra in romanens brott i sin egen värld och som kvinna så att säga göra dem till sina. Hennes brottslingar och offer lever samma liv och ställs inför samma slags problem som hennes hjältinna, den stressade småbarnsmamman och nyblivna kriminalchefen på Kvällspressen… ”.
Nu var inte Sprängaren Lizas debutbok, det var Gömda (1995) som hon skrev tillsammans med Maria Eriksson, uppföljaren kom nio år senare.
År 2003 kom Den röda vargen. Det var många recensenter som imponerades av romanen. Så här skrev Ulrika Kärnborg i DN (2003-06-14): ”Det är hennes skarpaste bok hittills. Kanske skulle man kunna kalla den för ett försök i en ny genre, spionthrillern. Upptakten är klassisk. Bengtzon som hamnat i Kvällspressens beryktade ’kylskåp’ och alltså kan se sig i månen efter att få sina texter publicerade åker till Luleå på privat spaningsuppdrag och hamnar mitt i en mordhärva. Mordoffret är en journalist, lokaltidningens skjutjärn”.
Liza har även, tillsammans med Lotta Snickare, skrivit Det finns en särskild plats i helvetet för kvinnor som inte hjälper varandra. Det är en bok om manligt och kvinnligt, fakta och forskning om jämställdhet samt författarnas egna erfarenheter och råd finns att ta del av här.