Lilian Ryd  |  
 
Egen presentation | Författarskapet | Om författaren | Kuriosa | Verkförteckning | Textprov
Lilian Ryd
Foto: Benny Ryd | se större
 
Jag har sysslat med det skrivna ordet i en eller annan form i snart fyrtio år, från språkstudier när jag var ung, över journalistiken, till författarskapet. Alltid sakprosa. Det som är sant är intressant!

Jag skriver faktaböcker om norra Sveriges historia och kulturhistoria, och försöker där förstå vad som format och påverkat mig och min generation, vi nordsvenska arbetarbarn som växte upp i det gyllene 1900-talets mitt. Nu står vi i det krassa 2000-talet och undrar vad som hänt. Om detta och om min egen klassresa handlar min bok Vi åt aldrig lunch.

Efter Vi åt aldrig lunch har jag fortsatt med samma arbetsmetod som i Kvinnor i väglöst land, att intervjua äldre människor om det gamla självhushållet i Lule lappmark och om livet i de sista rajderna.

Till dessa dokumentationer ville jag ha en kort förklaring av begreppet Lappmark. Jag kontaktade den legendariske juristen Tomas Cramér (känd från bland annat Skattefjällsmålet 1966-1981) för att få en definition till min ordlista. Det slutade med att vi skrev en hel bok tillsammans. Vi lade därmed en ny grund för förståelsen av Lapplands och samernas historia. Vår bok Tusen år i Lappmarken. Juridik, skatter, handel och storpolitik publicerades 2012 och blev mycket uppmärksammad.

Sedan återgick jag till intervjuarbetet och hösten 2013 publicerades Renskötarkvinnor och livet i de sista rajderna.

Min nya bok Urfödan, Om självhushållets mat hos folk i Lappland, är femte volymen i mitt utforskande av nordsvensk kulturhistoria. Här knyter jag samman Lapplands olika folk och hur de levt av och med naturen efter urgamla mönster.

Boken bygger på närmare trettio års intervjuer med äldre samer och svenskar om självhushållets vardag och om hur de tänkt kring mat och ätande. Urfödan berättar om en tillvaro som utvecklats ur livet på tundran för tiotusentals år sedan.

Lilian Ryd, oktober 2015