Hans Anderson  |  
 
Egen presentation | Författarskapet | Om författaren | Kuriosa | Verkförteckning | Textprov
Hans Anderson
Foto: Kjell Hedmark | se större
 
Hans Anderson debuterade 1968 med För vårens skull. Han publicerade närmare tjugo böcker och flera av dem illustrerade han med egna bilder.

Den gemensamma nämnaren i böckerna är kärleken och omtanken om naturen och dess historia och om de människor som befolkar bygden. ”Längs stigarna är Hans Andersons tolfte bok och ännu ett ärligt dokument över hans djupa engagemang för bygden och naturen häruppe. Boken rör sig i Lule älvdals trakter och berättar om de förändringar som landskapet och människorna genomgått under den långa tid som landet varit beboeligt”, skrev Maria Eriksson-Vedin i Norrländska Socialdemokraten (1992-07-16).

Hans Anderson fick många fina omdömen. Ännu ett exempel hittar vi i Östgöta Correspondenten (2001-06-11), skrivet av Göran Bergengren: ”Med tanke på turisten som far på fjällsemester önskade jag att hans nyutkomna Blidka dig blåa ödemark vore av fickformat i stället för en praktbok på drygt 300 sidor. Den borde ligga i varje packning, i varje ficka. Läsas på kvällarna, med öppna ögon.”

Berättar om Jehovas vittnen

Den sextonde boken Född i sanningen (1996) sticker ut jämfört med författarens övriga produktion. Här berättar han om sin uppväxt inom Jehovas vittnen; pappan var predikant och mamman arbetade som översättare för sektens tidning Vakttornet. Hans Anderson fick gå i tjänst redan i barnaåren och när han var 20 år skickades han till Manhattan i New York för att sprida budskapet. Så småningom växte tvivlen och år 1970 såg han till att bli utesluten.

Den här tiden var något som Hans Anderson ville skriva om.

– Manuset låg i tio år innan jag gjorde något åt det. Det var som om pappa gick och klappade mig på axeln. Han skulle inte ha velat se den här boken. Men nu är den publicerad och det är ett avslutat kapitel för mig, säger Hans Anderson till Norrbottensförfattare.

Illustratör och redaktör

Hans Anderson arbetade även som redaktör och gjorde urvalet till antologin Röster i Lappland samt illustrerade och skrev bildtexter till boken Bark och ripa av Kerstin Eidlitz Kuoljok.